Spożywanie napojów ma fundamentalne znaczenia dla zdrowego stylu życia. Dietetycy zalecają picie min. 2 litrów dziennie. Przede wszystkim stawiajmy na wodę, która oczyszcza organizm z toksyn, ale niektóre herbatki też mają fundamentalne znaczenia dla naszego organizmu. Dziś zajmiemy się herbatką zieloną.
Jest ona najstarszym gatunkiem herbaty, znanym od czterech tysięcy lat. Do Europy trafiła ona niedawno i chociaż na początku nie spotkała się z entuzjazmem konsumentów, to w obecnych czasach jej popularność ciągle rośnie. A to za sprawą jej leczniczo – odchudzających właściwości. Zielony wywar zawiera w sobie witaminy, tj. C, E,K, aminokwasy i sole mineralne, wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, jod, fluor, miedz, itp.
Lecznicze właściwości herbatki to:
- stymuluje krążenie krwi i reguluje jej ciśnienie
- chroni przed zawałem serca
- dzięki zawartości tanin, to dobry środek na choroby o podłożu zapalnym
- spowalnia proces starzenia, dzięki właściwości przeciw utleniających
- obniża poziom cholesterolu całkowitego jednocześnie wpływa na przyrost dobrego cholesterolu (HDL)
- chroni organizm przed wystąpieniem reumatyzmu
- jest bardzo bogatym źródłem fluoru
- zawarta w herbacie katechina i tanina działa antymutagennie i antyrakowo
- wpływa na obniżenie się predyspozycji do zlepiania się płytek krwi
- chroni organizm przed udarem mózgu.
Po za tym zielona herbata pobudza trawienie, przez co wspomaga odchudzanie. Neutralizuje wydzielania kwasów gastrycznych i reguluje wydzielanie żółci.
Herbata zielona ma właściwości moczopędne, zatem pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Po za tym, napar przyśpiesza i ułatwia usuwanie toksycznych substancji z organizmu. Na problemy z cerą, grudkami pojawiającymi się pod skórą również warto ją pić. Dodatkowo, regularne i systematyczne picie herbaty pozwoli uregulować wagę i zapobiegnie efektowi jo-jo.
Related posts: