Jest to napar, który dla części osób jest rytuałem, dla innych osób natomiast eksperymentem smakowym. Jest to napój, który kryje w sobie tajemnicę i dodatkowo ma na nas korzystny wpływ.
Yerba mate jest to herbata-napar z Ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguriensis). Historia tego napoju sięga XVI wieku- wtedy to misjonarze odkryli, że napar z wiecznie zielonego krzewu daje jasny umysł i poprawia odporność pijących go członków plemienia dorzecza Parny. Zwyczaj picia Yerba-mate przeniósł się dzięki Jezuitom do Europy. Obecnie jest on bardzo popularny w Brazylii, Argentynie, Paragwaju oraz Urugwaju.
Sekret skuteczności Yerba-mate tkwi w jego składzie. Napar Yerba:
- jest to bogate źródło polifenoli, które są antyoksydantami i chronią organizm przed uszkodzeniami. Dodatkowo badania dowodzą, że napar Yerba chroni nasze DNA,
- obniża poziom złego cholesterolu i działa ochronnie na komórki wątroby,
- zawarta w Yerbie kofeina dobrze zastępuje kawę. Napa pobudza, likwiduje objawy zmęczenia, poprawia sprawność fizyczną i umysłową oraz koncentrację. Zawartość kofeiny w naparze uzależniona jest od jego gatunku i waha się od 0,7 do 2%,
- działa moczopędnie, co łagodzi problemy z pęcherzem i pomaga w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii,
- poprawia funkcjonowanie jelit i reguluje przemianę materii, pomagając w leczeniu i zwalczaniu otyłości, szczególnie tej spowodowanej wysokotłuszczową dietą.
Pomimo, że picie Yerba mate jest dla wielu osób korzystne (nie mogą jej pić osoby z chorobą wrzodową) wiele osób uważa, że ma ona ujemne działanie. Ponoć w niektórych krajach zwiększa występowanie raka jamy ustnej, gardła, przełyku i pęcherza moczowego. Jednakże opublikowane w 2008 roku badania (które przeprowadzono na myszach) udowodniły, że napar nie ma toksycznego działania na wątrobę, nerki i pęcherz moczowy. Dodatkowo inne badania udowodniły, że picie herbaty nie wpływa na powstawanie nowotworów u osób palących i niepalących.
Osoby zainteresowane piciem Yerba mate powinny zapoznać się z zasadami jej parzenia:
1. Yerba Mate parzy się w specjalnych naczynkach ( mate, guampa, tereré).
2. Do naczynia wsypujemy susz od ¼ do ¾ objętości.
3. Zatykamy naczynie dłonią i kilka razy przewracamy do góry dnem.
4. Przechylamy naczynie tak, aby susz tworzył spadek.
5. W naczyniu umieszczamy bombillę – specjalna rurkę.
6. Zalewamy susz wodą o temperaturze nie wyższej niż 70 st C.
7. Liście można zalewać kilkakrotnie dopóki nie stracą aromatu.
Yerba-mate daje wiele możliwości. Jest to bardzo dobry sposób na poprawę własnego samopoczucia i zdrowia. Oczywiście gdy będziemy ją pić z umiarem.
Related posts: